1. Enerji Bakanları Konferansı Gerçekleştirildi

1. Enerji Bakanları Konferansı Gerçekleştirildi

Dergi: 1448       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 09/08/2019      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


1. Enerji Bakanları Konferansı Gerçekleştirildi


Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail Enerji Bakanları, Atina’da ABD temsilcisinin de katılımıyla “1. Enerji Bakanları Konferansı”nda bir araya geldi.

Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanı Kostis Hacidakis, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İsrail ve ABD arasında düzenlenen Enerji Bakanları Zirvesi’nde, İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden (GKRY) mevkidaşı Yorgos Lakkotripis ve Enerji Kaynaklarından Sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Francis Fannon ile Atina’da bir araya geldi.

Toplantıda East-Med (Doğu Akdeniz) projesinin ele alındığını kaydeden Hacidakis,“East-Med’e ilişkin çalışmaların hızlandırılmasını kararlaştırdık. Bizim için bu proje bir öncelik. İtalya ile de iş birliğini sağlayarak en kısa sürede ilerlemeyi planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Hacidakis, 4 ülkenin enerji, altyapı ve siber güvenlik konularında işbirliğini ilerletme kararı aldığını duyurdu. İsrail, Yunanistan ve ABD’nin Kıbrıs Rum hükümetine doğal kaynakları arama hakkı konusunda tam destek güvencesi verdiğini ifade etti.

ABD temsilcisi Frank Fannon ise enerji konusunun bölgede daha geniş siyasi istikrar sağlanması için köprü görevi görebileceğine değindi.

İsrail Enerji Bakanı Steinitz de East-Med ile ilgili planlamaların ilerlediğini belirterek, bu projenin Avrupa’nın enerji çeşitliliği açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Rum yönetimine destek verdiklerini söyleyen Steinitz, İsrail’in Ürdün ve Mısır ile işbirliğinde bulunduğunu anlatarak, “İsrail gazı yaklaşık bir ay içinde Mısır’a ihraç edilecek. Bu doğal gazın bir kısmı da Mısır’daki enerji tesislerinden Avrupa’ya gönderilecek.” diye konuştu.

GKRY Enerji Bakanı Lakkotripis de Kıbrıs Adası etrafındaki doğal gaz keşiflerini anımsatarak, “Daha fazlasını bulmayı umuyoruz.” dedi. Türkiye’nin Rum kesiminin “kara sularında” faaliyetlerde bulunduğunu iddia eden Lakkotripis, ABD’ye desteği için teşekkür etti.

AB’nin yaptırım kararı kapsamında fon kesintisi, üst düzey toplantıların durdurulması ve Avrupa Yatırım Bankası’nın Türkiye’ye yönelik mali yardım şartlarını yeniden gözden geçirmeye davet edilmesi bulunuyor.

4’lü toplantının gerçekleştiği sırada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez KKTC’deydi ve Yavuz sondaj gemisini ilk sondaj çalışmalarını izliyordu.



1. Enerji Bakanları Konferansı Gerçekleştirildi




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower

EIF Konferansı