Aydın Vinç Uzmanlığı Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde

Aydın Vinç Uzmanlığı Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde

Dergi: 1457       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 14/10/2019      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Aydın Vinç Uzmanlığı Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde


Cengiz İnşaat’ın yapımını üstlendiği Kuzey Marmara Otoyolu, Aydın Vinç uzmanlığı ile 4 ay erken teslim edildi.

Cengiz İnşaat, yapımını üstlendiği Kuzey Marmara Otoyolu’nun Viyadük Tabliyelerini dökmek için yurtdışından getirmiş olduğu MSS viyadük kalıbıyla Kuzey Marmara Otoyolu’nun gidiş istikametinin betonlama işlemini tamamladı. Ancak gidiş yolunun imalatına devam edilebilmesi için 600 ton ağırlığında, 68 metre uzunluğunda ve 18 metre genişliğindeki devasa boyutlardaki MSS Viyadük Kalıbının daha önce olduğu gibi vinçle parça parça demontaj edilerek, karşı gidiş yolu istikametine tek tek taşınıp yine vinçle montaj edilmesi gerekiyordu.

Aydın Vinç Genel Müdürü Bekir Aydın, projede yaptıkları çalışmalara ilişkin şu bilgileri aktardı: “Biz Aydın Vinç olarak MSS viyadük kalıbının 600 ton tek parça olarak istenilen şekilde taşıyabileceğimizi bu şekilde ciddi avantaj sağlayacağımızı ilettik. Bunun üzerine sahada titiz bir şekilde keşifler yaptık. Bu operasyonda parçanın 68 metre uzunluğu, kalıbın alt tabanının %4 eğimli-kavisli düz olmayan 600 ton yükü taşıyacak şekilde çelik alaşımlı sehpa beslemelerinin gerekli olması, zeminin gevşekliği ve operasyonun yağışlı kış ayında yapılması operasyonu zorlaştıran etkenlerdi. Ancak Aydın Vinç daha önce gerçekleştirdiği zorlu işlerde olduğu gibi operasyonun hatasız uygulanması için gerekli mühendislik hesaplamaları yaparak uzmanlığını burada da sahaya yansıttı”

Aydın’ın verdiği bilgilere göre süreç şu şekilde ilerledi: Parçanın alt taban basar kısmındaki % 4 kavisli eğimin basacağı özel çelik alaşımlı sehpaların 600 tonu taşıyacak şekilde beslenmesi ve zemin sertliğinin dolgu ve betonlamasının yapılması ve hepsinden önemlisi çok dar alanda 600 ton MSS kalıbının 180 derece döndürülüp istenilen gidiş istikametine 30 metre yürütülüp merkezlenerek indirilmesi ile ilgili hesaplamalar hassasiyetle yapılarak proje halinde getirildi. Aydın Vinç mühendislik departmanında bilgisayar ortamında ilgili çizimler ve hesaplamaları yapıldı. Gerek AutoCad ortamında gerekse hareketli simülasyon ve aks başına düşen yük dağılımları bilgisayar ortamında kontrolleri yapılarak SPMT’lerin geleceği noktalar, ara mesafeleri ve dönüş açıları titizlikle tespit edilerek yüklenici firmaya sunuldu.



Aydın Vinç Uzmanlığı Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower

EIF Konferansı