Burdur Çeltikçi Bağsaray Barajı'nda Çalışmalar Devam Ediyor

Burdur Çeltikçi Bağsaray Barajı'nda Çalışmalar Devam Ediyor

Dergi: 1351       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 13/09/2017      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Burdur Çeltikçi Bağsaray Barajı'nda Çalışmalar Devam Ediyor


Akdeniz Gelişim Projesi (AKDENİZGEP) kapsamında bulunan Burdur ilimizde 2003-2019 yılları arasında tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile 75.000 kişiye ilave içmesuyu temin edilmesi, 446.000 dekar zirai alanın sulamaya açılması, sulamaya açılan alanlardan 669.000,000 TL gelir artışı sağlanması, 144 adet yerleşim yerinin ve 68.330 dekar zirai arazinin taşkınlardan korunması, HES’lerin kurulu gücünün 12,17 MW’a çıkarılması ve 24,6 milyon kWh yıllık Hidroelektrik Enerjisi üretimi hedefleniyor.

Bu kapsamda çalışmaları hızla devam eden ve kısa zamanda tamamlanacak olan Çeltikçi Bağsaray Barajı’nın tamamlanması ile 4.240 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacak olup, projede gövde sıyırma kazıları, derivasyon tüneli, enjeksiyon ve malzeme ulaşım yolları tamamlandı. Gövde dolgusuna devam ediliyor.

Çeltikçi Bağsaray Barajı ve Sulaması Projesinin faaliyete geçirilmesiyle birlikte, Bağsaray Köyünün zirai arazileri cazibeli olarak modern sulama yöntemleri ile sulama imkânına kavuşacak. Hâlihazırda yöre çiftçileri kuru tarım koşullarında ve yüksek enerji maliyetleri ile zor şartlarda tarımsal faaliyette bulunuyor. Bu sebeple, geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan Bağsaray Köyünde yıllar itibariyle gelir ve işgücü açısından sıkıntı yaşandığından, göç artmıştır. Ancak projenin hayata geçmesi ile birlikte iklim ve toprak özellikleri açısından tarıma oldukça uygun olan Bağsaray Köyü arazilerinde, sulu tarım koşullarında modern sulama yöntemlerinin uygulanmasıyla, yörede ürün çeşitliliği sağlanarak tarımsal üretim değerinde önemli ölçüde artış sağlanması hedefleniyor. Özellikle seracılık alanında yörede ciddi gelişmeler sağlanacak.

Diğer taraftan sondaj kuyuları aracılığıyla yüksek enerji maliyeti ile zor şartlarda tarımsal faaliyet ile uğraşan çiftçiler, cazibeli olarak modern sulama ile enerji maliyetinden tasarruf sağlayarak, önemli bir sorundan kurtulmuş olacak.

Sorunun çözülmesi ile çiftçilerin tarımsal üretimde sağlayacakları artış ve tarımsal sermayesine DSİ tarafından geliştirilen sulama projesi ile daha çok sahip çıkarak yöre ekonomi ve refah seviyesinde sağlanacak artış kaçınılmaz olacak.

Proje tamamlandığında 1.500 TL gelir artışı, ülke ekonomisine yıllık 6.000,000 milyon TL katkı ve yaklaşık 400 kişiye istihdam alanı sağlanması hedefleniyor.

 



Burdur Çeltikçi Bağsaray Barajı'nda Çalışmalar Devam Ediyor




Linkedin


Nordex

hakan plastik
nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
hydropower

EIF Konferansı