DSİ 6. Bölge, Sabunsuyu Çatak Barajı ve HES Projesi için İDK Toplantısı yapılacak

DSİ 6. Bölge, Sabunsuyu Çatak Barajı ve HES Projesi için İDK Toplantısı yapılacak

  • BURADASINIZ
  • /
  • ANA SAYFA
  • /
  • Yatırım Projeleri

Dergi: 1361       Kategori: Yatırım Projeleri       Yayınlanma Tarihi: 23/11/2017      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


DSİ 6. Bölge, Sabunsuyu Çatak Barajı ve HES Projesi için İDK Toplantısı yapılacak


 

Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge (Adana) Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmesi planlanan, "Sabunsuyu Çatak Barajı ve HES Projesi (Kaya Malzeme Ocağı, Hazır Beton Santrali, Kırma Eleme Tesisi Dahil)" ile ilgili yeni gelişmeler kaydedildi.

Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre; projeye ait İnceleme ve Değerlendirme Komisyon (İDK) Toplantısı 15 Aralık 2017 günü yapılacak. Bedeli 1.008.803.071 TL olarak belirlenen projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu Temelsu Mühendislik tarafından hazırlandı.

Sabunsuyu Çatak Barajı Ceyhan Havzası, Osmaniye İli, Düziçi İlçesi sınırları içinde, Düziçi İlçesi’nin yaklaşık 5 km. kuzeydoğusunda, Değirmenkaşı Mevkiinde Aslantaş Barajı’na dökülen Sabunsuyu Deresi üzerinde, Çatak Boğazı’nın hemen akış yukarısında yer alıyor. Bu proje ile mevcut durumda yeraltı suyu kuyularından ve Sabunsuyu’ndan açık kanalla sulanan DSİ Haruniye ve Sabunsuyu sulama alanlarının Çatak Barajı’ndan temin edilecek su ile yüksek basınçlı borulu sulama sistemi kullanılarak sulanması planlanıyor. Böylelikle hem sulama suyu ücretlerinde önemli bir düşüş, hem de sulama oranı, sulama verimliliği ve sulama kârlılığında önemli bir artış bekleniyor. Ayrıca yapımı planlanan Çatak Barajı hidroelektrik santrali ile enerji temin edilecek ve Düziçi İlçesi içmesuyu ihtiyacı karşılanacak.

Su kaynağı olarak Sabunsuyu Deresi’nin kullanılacağı Çatak Barajı, yapılan optimizasyon çalışmaları sonucunda 512,00 metre kret kotunda, yüksekliği talvegden 145,0 metre, temelden 167,0 metre olarak planlandı. Baraj gövdesinin silindirle sıkıştırılmış beton (SSB) olarak yapımı önerildi. Kret uzunluğu 459,5 metre, genişliği 10,00 metre olarak planlandı. Dolusavak gövde üzerinde karşıdan alışlı, kontrolsüz, derivasyon tüneli sol sahilde 4,0 metre çapında dairesel kesitli olarak projelendirildi. Baraj gölünün toplam depolama hacmi 87,086 hm³, göl alanı yaklaşık 1,755 km²’, baraj yerinde yağış alanı 173,3 km2 olarak belirlendi.

Bilindiği gibi yaklaşık maliyeti 2.014.880 TL olarak belirlenen "Sabunsuyu Çatak Barajı Planlama ve Proje Hazırlanması" ihalesini kazanan Temelsu Mühendislik firması ile 30 Nisan 2015 günü 1.650.000 TL üzerinden sözleşme imzalanmıştı.

* Yatırımlar Dergisi 1232 (EE)



DSİ 6. Bölge, Sabunsuyu Çatak Barajı ve HES Projesi için İDK Toplantısı yapılacak




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

Solarex

hydropower