EÜAŞ, 240 MWe (707 MWt) Mobil/Yüzer Elektrik Santrali projesi için Halkın Katılım toplantısı yapacak

EÜAŞ, 240 MWe (707 MWt) Mobil/Yüzer Elektrik Santrali projesi için Halkın Katılım toplantısı yapacak

  • BURADASINIZ
  • /
  • ANA SAYFA
  • /
  • Yatırım Projeleri

Dergi: 1378       Kategori: Yatırım Projeleri       Yayınlanma Tarihi: 19/03/2018      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


EÜAŞ, 240 MWe (707 MWt) Mobil/Yüzer Elektrik Santrali projesi için Halkın Katılım toplantısı yapacak


Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü'nün, "240 MWe (707 MWt) Mobil/Yüzer Elektrik Santrali Projesi" ile ilgili yeni gelişmeler kaydedildi.
Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre; söz konusu projeye ait Halkın Katılımı Toplantısı 05 Nisan 2018 günü yapılacak. Bedeli 249.000.000 olarak belirlenen söz konusu projenin ÇED raporu Çınar Mühendislik firması tarafından hazırlandı.
Proje 4 adet gaz türbini-generatör seti ve yardımcı sistemlerinin uygun büyüklükteki ambarlı kuru yük gemisine veya kargo gemisine monte edilmesi suretiyle “240 MWe (707 MWt) mobil/yüzer elektrik santrali yapımı kapsıyor. Toplamda 240 MW kurulu güce sahip çift yakıtlı (motorin+doğalgaz) gaz türbinleri kullanılarak yüzer santralin tesis edilmesi öngörülüyor. Yüksek enerji ihtiyacı sebebiyle meydana gelen kesintiler sonucunda Yenikapı açıklarında demirlemesi öngörülen santral, sadece bu bölgenin enerji ihtiyacı için konumlandırılacak. Bu proje kapsamında, yüzer santrala dönüştürülmek üzere 20 yaşını aşmamış ve uygun büyüklükte, iki/dört zamanlı ana makinaya sahip, Aktif Klas Belgeli (söz konusu belge IACS Uluslararası Klas Kuruluşları Birliği üyesi bir kalite kuruluşu tarafından verilmiş olmalıdır), ambarlı kuru yük veya kargo gemisine ihtiyaç duyulacak. Projenin demontaj
ve montaj aşamaları Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde olacak ve kullanılacak türbinlerin konumları itibariyle en yakın tersanede gerçekleştirilecek. Elektrik arz güvenliğinin ve sistem güvenliğinin sağlanması amacıyla Yüzer Elektrik Santrali'nin yılda yaklaşık 1500 saat çalıştırılmasının ulusal sisteme 360.000.000 kWh katkı sağlayacağı düşünülüyor. Yüzer santral, doğalgaz temininde sıkıntı yaşanması durumunda motorin ile işletilecek. Gemi tankeri veya karadan bağlantı yoluyla motorin ikmali yapılacak. Doğalgaz bulunan lokasyonlarda ise karadan doğalgaz boru bağlantısı yapılacak. Ayrıca yüzer enerji santralı yapımında Gaz Türbini (GT) ve Buhar Türbini (BT) kombinasyonuna haiz kombine çevrim santralları da çift yakıtlı (Doğalgaz-Motorin) olarak kullanılabilmektedir. Bu proje kapsamında ise acil durumlarda kısa süreli devreye alınıp çıkarılacağı düşünülerek kombine kısmının devreye girmesinin 5-6 saat olması da göz önünde bulundurularak (atık ısı kazanları ve buhar türbini) projelendirilmedi. Bilindiği gibi yaklaşık maliyeti 218.712.069 TL olarak belirlenen, 120 MW Yüzer Elektrik Santrali Projesi'nin ÇED olumlu raporu alınarak ihaleye çıkılmasının zorunlu olması ve hali hazırda ÇED olumlu raporu alınmadan ihaleye çıkılmış olması nedeniyle iptal edilmişti.
* Yatırımlar Dergisi 1377 (NT)



EÜAŞ, 240 MWe (707 MWt) Mobil/Yüzer Elektrik Santrali projesi için Halkın Katılım toplantısı yapacak




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

Solarex

hydropower