İSKİ'nin 2019 yılı bütçesi 8,5 milyar lira olarak onaylandı

İSKİ'nin 2019 yılı bütçesi 8,5 milyar lira olarak onaylandı

Dergi: 1411       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 16/11/2018      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


İSKİ'nin 2019 yılı bütçesi 8,5 milyar lira olarak onaylandı


İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İSKİ’nin 8,5 milyar liralık 2019 Yılı Bütçesi’ni onayladı.
Bütçenin 3 Milyar 745 milyon lirasını yatırımlara ayırdıklarını belirten Genel Müdür Fatih Turan, “Tüm makine, teçhizat ve ürün alımlarında, teknolojide milli ve yerli ürünleri tercih ediyoruz” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Kasım ayı toplantılarının 3. birleşiminde İSKİ Genel Müdürlüğü’nün 2019 Yılı Bütçesi’ni görüştü. Bütçeyi İBB Meclisi’ne sunan İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan, İstanbullulara kaliteli ve kesintisiz içme suyu sunduklarını belirterek, “İSKİ olarak şöyle konuştu;“Düzenli olarak yaptığımız su analiz sonuçları gösteriyor ki; İstanbul’un suyu TSE, Dünya Sağlık Örgütü, ABD Çevre Koruma Ajansı ve AB standartlarına göre sağlıklı ve içilebilir kalitededir. Şu anda barajlarımız yüzde 47 dolu durumda. Şehrimizin su ihtiyacını barajlardan, Istrancalar ve Melen’den faydalanarak karşılıyoruz. Ortalama günlük tüketimimiz 2 milyon 880 bin metreküp. 411 milyon metreküplük bir su rezervimiz var. İstanbullulara 7 gün 24 saat kesintisiz içme suyu vermekle yetinmeyip, musluk suyuyla ilgili tat ve koku memnuniyetini de artırmaya çalışıyoruz. 2019’da suyu yüzde 15 indirimli vereceğiz” dedi.
Şehrin bugün ve yarın ihtiyaç duyacağı suyu hesap ederek, küresel iklim değişikliklerine bağlı en kötü senaryoları gözeterek gerekli tedbirleri aldıklarını ifade eden Turan; 2019 bütçesinin 8 milyar 501 milyon 502 bin lira olduğunu ve bu rakamın yüzde 44’üne tekabül eden 3 Milyar 745 milyon 655 bin lirasını yatırımlara ayırdıklarını söyledi.Fatih Turan, içme suyu havzalarımızı kaçak yapılaşmalardan korumak ve ekolojik çeşitliliği muhafaza etmek için bugüne kadar mutlak koruma alanlarının yüzde 92’isini kamulaştırdıklarını, havzalara 765 bin ağaç dikimi gerçekleştirdiklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü;
İstanbul tarihinin en büyük su temin projesi ve İstanbul’un suyunun sigortası olan Melen’in ilk iki etabı bitirildi. 3. hattın inşaatını 2019’un Mart ayında işletmeye alıyoruz. Projede; İstanbul, Sakarya ve Kocaeli il sınırları içerisinde 133 km çelik boru döşenerek isale hattı tamamlandı. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz yatırımlar sayesinde İstanbul’un su ihtiyacının büyük bir kısmını şehrin dışındaki su kaynaklarından karşılayabilir duruma geldik. Melen, Osmangazi, Sungurlu, Karamandere barajları tamamlandığında, Rezve Deresi’yle birlikte İstanbul’un içme suyu kapasitesini yıllık toplam 654 milyon metreküp artırmış olacağız.”
Bir taraftan da Ömerli ve Cumhuriyet gibi son teknoloji içme suyu arıtma tesisleri inşa ettiklerini dile getiren Turan, “Günlük 720 bin metreküp kapasiteli Cumhuriyet İçme Suyu Arıtma Tesisinin yanına günlük 1 milyon 120 bin metreküp kapasiteli Cumhuriyet İçme Suyu Arıtma Tesisi 2. Kademe Uygulama Projesi’ni yapıyoruz. Proje tüm aşamalarıyla tamamlandığında Avrupa’nın en büyük içme suyu arıtma tesislerinden biri olacak. İstanbul Havalimanı’nın gelecekteki su ihtiyacını karşılamak üzere günlük 120 bin metreküp kapasiteli olacak Terkos İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin inşaat çalışmalarına devam ediyoruz. Yapımı devam eden arıtma tesislerinin tamamlanmasıyla, İstanbul’un içme suyu arıtma kapasitesini günlük 4 milyon 395 bin metreküpten, 6,5 milyon metreküpe ulaştıracak, arıtma kapasitemizi yüzde 50 oranında artıracağız” diye konuştu.İstanbul’da artık Hot-Tapping (Basınçlı Hatları -Su Kesintisiz- Delme Yöntemi) ile su kesintisi olmadan isale hattı bağlantı çalışması yapıldığını ifade eden Turan, 5,1 km uzunluğunda çelik isale hattı inşa ederek 29 Ekim’de açılışı yapılan İstanbul Havalimanı’na su vermeye başladıklarını müjdeledi.
İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan, Yassıada’ya (Demokrasi ve Özgürlükler Adası) Burgazada’dan 5,7 km uzunluğunda içme suyu iletim hattı ile buradan da 2 km içme suyu hattı inşa ederek, Sivriada’ya ilk kez şebeke suyu ulaştırdıklarını aktardı. Fatih Turan, “Sağlıklı ve kaliteli içme suyu talebinin karşılanması doğrultusunda ileri teknolojileri kullanıyoruz. İşlenmemiş ham su içerisinde bulunabilecek kalıntıların bertaraf edilmesi, sudaki istenmeyen maddelerin ayrıştırılması için arıtma tesislerimizde ileri teknoloji olan, hem de daha ekonomik ve daha iyi performanslı yerli membranlar kullanıyoruz” şeklinde konuştu.
Toplam 6 milyon 415 bin abonesi bulunan İSKİ olarak tüm makine, teçhizat ve ürün alımlarında, teknolojide milli ve yerli ürünleri tercih ettikleri belirtti. Fatih Turan, “Türk mühendislerince üretilen yüzde 95’i yerli bir sistemle İSKİ’nin ve Türkiye’nin ilk içme suyu tünelini inşa ediyoruz. Zeytinburnu İçme Suyu Tüneli, Türkiye’de bir ilk olmasının yanı sıra, dünyada TBM üreten 8. ülke olma gururunu da bizlere yaşatıyor” dedi.
Ecdat yadigarı tarihi çeşmelerimiz ve su yollarının restorasyonunu gerçekleştirdiklerini, Kapalıçarşı’nın altyapısını robot teknolojisiyle tarihi dokuya zarar vermeden rehabilite ettiklerini anlatan Turan, konuşmasını şöyle sürdürdü;“İstanbul’un denizlerini, derelerini, su kaynaklarını atık su kirliliğinden korumak için her gün 3,5 milyon metreküp atıksuyu arıtıyoruz. Ataköy ve Tuzla Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesini arttıracak ilave tesis ile Yenikapı ve Baltalimanı Ön Arıtma Tesisilerini biyolojik arıtmaya dönüştürecek çalışmalar başladı. Eyüpsultan’da Avrupa’nın en büyük Membran Atık Su Arıtma Tesisini inşa edeceğiz. Silivri, Kadıköy ve Çatalca’da hizmete aldığımız Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleriyle birlikte tesislerimizin sayısı 84 oldu. Melen Havzası Çevre Koruma Projesi kapsamında toplamda günlük 19 bin metreküp kapasiteli Cumayeri, Çilimli, Kaynaşlı, Gölyaka ve Akçakoca İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesislerinin yer teslimi yapıldı. Hedefimiz; devam eden ve planlanan bütün tesislerimizin 3 yıl içerisinde hizmete girmesinin ardından, şu an yüzde 45 olan biyolojik ve ileri biyolojik atık su arıtma oranını yüzde 90’ların üzerine çıkartılmasıdır.”521 KM Dere Islahı Tamamlandı.
Şehir içinde kalan derelerin yetersiz kesitlerini yeniden düzenleyerek sel riskini ortadan kaldırdıklarını ve altyapı sorununa kalıcı çözüm getirdiklerini ifade eden Turan, “Dere ıslahlarının önemli kısmını bitirdik ve sona yaklaştık. İstanbul’da 560 km’si yerleşim yerlerinde kalan derelerin 521 km’lik kısmının ıslahını tamamladık. İSKİ olarak artık sadece ıslahla yetinmiyoruz. Şimdi derelerin etrafındaki alanları, yaşam alanlarına dönüştürmek amacıyla peyzajlarını da planlıyoruz. Peyzajlı dere projeleri kapsamında bu alanlara yaklaşık 100 bin ağaç dikilecek” diye konuştu.İski’den Güneş Ve Rüzgar Enerjisi Üreten Örnek Projeler Türkiye’de ilk kez Büyükçekmece Gölü üzerine yerleştirilen yüzer sistem güneş panelleriyle, 250 kilowatt gücünde çevreyle dost, temiz enerji anlatan Turan, “Tesislerimizin enerji ihtiyacının bir bölümünün rüzgar enerjisinden karşılanması ve baraj havzalarındaki hava koridorlarından enerji üretmek için proje çalışmalarımız da devam etmektedir. Terkos Barajı çevresine 15 Megawatt gücünde “Rüzgar Enerjisi Santrali” kuruyoruz. Gerekli izinlerin alınmasının ardından ihaleye çıkacağız” dedi.Toplam 189 km uzunluğundaki Melen İsale Hattı’nın yapılaşmaya kapalı olan alanlarını “Rüzgar ve Güneş Enerjisi” elde etmek için değerlendirmeyi planladıklarını belirten Turan, Akıllı şebeke uygulamalarıyla da ileri teknoloji tabanlı yerli ve milli bir su ve atıksu yönetimini geliştirdiklerini söyledi.1995 yılında yüzde 51,90 seviyesinde olan kayıp-kaçak su oranını, yapılan çalışmalar ve uygulanan yeni yöntemler sayesinde yüzde 23,61’e düşürmeyi başardıklarını dile getiren Turan, İSKİ’nin yatırım ve projelerinin birçok yerli ve uluslararası ödüle layık görüldüğünü hatırlattı.Toplantıda daha sonra AK Parti ve CHP grup sözcüleri İSKİ’nin 2019 Yılı Bütçesi, Performans Programı ve Yatırım Programı hakkında görüşlerini belirtti. İSKİ’nin 2019 Yılı Bütçesi, görüşmenin ardından 135 kabul, 53 ret oyuyla, oy çokluğuyla onaylandı.

 



İSKİ'nin 2019 yılı bütçesi 8,5 milyar lira olarak onaylandı




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower

EIF Konferansı