Ilısu Barajı ve HES Projesinin Son Durumu Masaya Yatırıldı

Ilısu Barajı ve HES Projesinin Son Durumu Masaya Yatırıldı

Dergi: 1403       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 20/09/2018      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Ilısu Barajı ve HES Projesinin Son Durumu Masaya Yatırıldı


19 Eylül 2018 Çarşamba günü DSİ Genel Müdürlüğü Namık Kiper Toplantı salonunda Genel Müdür Mevlüt Aydın başkanlığında yapılan toplantıda, Ilısu Barajı ve HES projesinin genelinde gelinen seviye masaya yatırıldı.

Toplantıya Genel Müdür Yardımcısı Murat Dağdeviren, Barajlar ve Hidroelektrik Santralleri Dairesi Başkanı Dinçer Aydoğan, Emlak ve Kamulaştırma Dairesi Başkanı Ali Rıza Ceylan, Jeoteknik Hizmetleri ve Yeraltı Suları Dairesi Başkanı Kemal Karakuş, DSİ Ilısu Projesi 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, Daire Başkan Yardımcıları, Bölge Müdürlüklerinden,  Dairelerden ve ilgili personel ile yüklenici firma temsilcileri katıldılar.

 

“Ilısu Barajı ve HES Projesi”

 

Ilısu Barajı ve HES Tesisleri, Mardin ve Şırnak İl sınırları arasında, Dargeçit İlçesinin 15 km doğusunda Dicle nehri üzerinde yer almaktadır. Ilısu Barajı ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde tasarlanmıştır.

 

Ilısu Barajı ve HES’in hizmete girmesi, bölge ve ülke ekonomisine katkı sunacak.  Gövde hacmi bakımdan Atatürk Barajı’ndan sonra ikinci sırada yer alacak ve yılda yaklaşık 1 milyar lira değerinde 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerji üretecek Baraj, bu açıdan Atatürk, Karakaya ve Keban’dan sonra dördüncü büyük Baraj olacak.

 

Türkiye'nin, dolgu hacmi bakımından 2’inci, kurulu güç bakımından 4'üncü büyük barajı olan, Mardin ve Şırnak il sınırları arasında, Dicle Nehri üzerindeki en büyük Baraj olma özelliğine sahip Ilısu Barajı ve HES, gövde inşaatı tamamlanarak su tutmaya hazır hale getirildi.

 

Temelden 135 metre yükseklikte inşa edilen Ilısu Barajı ve HES ile yılda ortalama 4,12 milyar kilovatsaat enerji üretilecek. Güneydoğu Anadolu Projesi'nin vizyonu ve can damarı olan Ilısu Barajı aynı zamanda Cizre Barajı'nın da yapımına imkan sağlayacak.

 

Proje ile üretilecek olan yaklaşık 4 milyar kilowatt enerji ile yıllık bazda 400 milyon dolar milli bütçeye katkıda bulunacak.



Ilısu Barajı ve HES Projesinin Son Durumu Masaya Yatırıldı




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower

EIF Konferansı