KARDEMİR Lokomotifleri TÜBİTAK RUTE Tasarımı Cer Sistemleri İle Donatıldı

KARDEMİR Lokomotifleri TÜBİTAK RUTE Tasarımı Cer Sistemleri İle Donatıldı

Dergi: 1505       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 21/09/2020      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


KARDEMİR Lokomotifleri TÜBİTAK RUTE Tasarımı Cer Sistemleri İle Donatıldı


TÜBİTAK Raylı Araç Güç Platformu’nu kullanan ve Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ (TÜRASAŞ) tarafından tasarlanan 7 manevra lokomotifin teslimatı KARDEMİR’e gerçekleşti. Teslimat TÜBİTAK RUTE’nin sosyal medya hesabından duyuruldu.

Dizel elektrikli 7 manevra lokomotifi yerli ve milli imkanlarla üretildi. TÜBİTAK RUTE tasarımı cer sistemleri ile donatıldı. TÜRASAŞ’ın DE11000 lokomotifleri de TÜBİTAK RUTE tasarımı cer sistemlerini taşıyor.

Tasarımda cer konverteri, cer kontrol ünitesi ve soğutma ünitesi mevcut. Araştırma merkezi-kamu-sanayi işbirliğinin göstergesi olan bu tasarımda elde edinen kazanımlar şu şekilde:

  • 4 adet cer motoru sürebilme
  • Kayma kontrolü
  • Dizel motor hız kontrolü
  • Alternatör uyartım kontrolüt
  • Aşırı gerilim koruma
  • Yardımcı güç sağlama
  • Sıvı soğutma sistemi

Türkiye’nin, artan raylı sistem yatırımları sonucunda önümüzdeki dönemde raylı sistem araçlarına olan ihtiyacı daha da artacaktır. Raylı sistem araçlarının hem şehir içinde hem de şehirlerarasında yaygınlaşması, hızlı, güvenilir, konforlu ve enerji verimli ulaşım ihtiyacını da öne çıkarmaktadır. Araç ihtiyaçları ile birlikte kritik rolü üstlenen elektrik-elektronik, kontrol ve haberleşme teknolojisi tabanlı elektronik bileşenlerin önemi de gün geçtikçe artmaktadır. Yeni nesil raylı sistem araçlarında özellikle tren kontrol ve yönetim sistemi ile dağıtık cer (çekiş) sistemi gibi ileri teknolojili bileşenler, kritik bileşenler olarak ön plana çıkmaktadır. Raylı Araç Teknolojileri Grubu söz konusu kritik bileşenleri milli olarak tasarlamakta ve geliştirmektedir.

TÜBİTAK RUTE

TÜBİTAK Yönetim Kurulunun 12/10/2019 tarihli ve 13 sayılı toplantısında, TÜBİTAK Başkanlığına doğrudan bağlı enstitü olarak TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü’nün (RUTE) kurulmasına karar verilmiştir.

TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde kurulan Enstitü, dünyadaki gelişmeleri izleyerek daha emniyetli, hızlı ve verimli raylı ulaşım teknolojileri alanında ülkemizin öncü olması için çalışmalar yürütmektedir. Bu amaçla enstitü, raylı ulaşım teknolojileri alanında güncel araştırma konularını ortaya koymaktadır. Bu teknolojilerin milli olarak tasarlandığı araştırma ve geliştirme projelerini yürütmektedir.  Enstitü aynı zamanda uluslararası eşdeğer araştırma kurumları ile işbirlikleri yürütmekte ve teknoloji transferi çalışmalarının koordinasyonunda görev yapmaktadır.

TÜBİTAK RUTE, kamu ve özel sektör kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu araştırma, geliştirme ve yüksek nitelikli mühendislik hizmetlerini sağlayarak, üniversiteler ve diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde ülkemizde bir referans merkezi olarak görev yapmayı hedeflemektedir.

 

 



KARDEMİR Lokomotifleri TÜBİTAK RUTE Tasarımı Cer Sistemleri İle Donatıldı




Linkedin


Nordex

hakan plastik
nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
hydropower

EIF Konferansı