SPK, "2019 Kurumsal Yönetim İzleme Raporu" yayımladı

SPK, "2019 Kurumsal Yönetim İzleme Raporu" yayımladı

Dergi: 1504       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 15/09/2020      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


SPK, "2019 Kurumsal Yönetim İzleme Raporu" yayımladı


Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), "2019 Kurumsal Yönetim İzleme Raporu" yayımladı.

SPK'dan yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

 

"Kurumsal yönetim düzenlemelerinin etkin biçimde uygulanması,  uygulamaların Kurulumuz tarafından etkin gözetiminin sağlanması ve  gönüllü ilkelere dair raporlamanın geliştirilmesi amacıyla, Kurulumuz  ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) işbirliğiyle başlatılan  “Kurumsal Yönetim İlkelerinin Uygulanmasında Sermaye Piyasası
Kurulu’na Destek” isimli proje kapsamında oluşturulan kurumsal yönetim  ilkelerine uyumun raporlanmasına ilişkin yeni raporlama esasları ve  raporlamada kullanılması öngörülen şablonlar Kurulumuz Karar Organı’nın 10.01.2019 tarih ve 2/49 sayılı toplantısında  kabul  edilmiştir.

Proje sürecinde yürürlüğe giren yeni Kurumsal Yönetim Raporlama Çerçevesi kapsamında  Kurulumuz ve EBRD yayını olarak ilk izleme  raporu (İzleme Raporu/Rapor) hazırlanmıştır. İzleme Raporu, II-17.1  sayılı Kurumsal Yönetim Tebliği’nin ekinde yer alan Kurumsal Yönetim İlkeleri'ne uyumu teşvik etmek, ilkelerin yaygın şekilde uygulanmasını  sağlama amacı hakkında fikir vermek ve bu konuda şirketler için  uygulamaya dair bir rehber oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır.
Rapor’da örneklem olarak BIST 100 ve BIST 30 endekslerinde işlem gören  şirketlerin 2019 yılı içinde yaptıkları kurumsal yönetim  raporlamasında açıkladıkları 2018 yıl sonu verileri baz alınmıştır.

Rapor, BIST 100 ve BIST 30 şirketlerinin zorunlu olmayan kurumsal  yönetim ilkelerine uyum düzeyini ortaya koymakta ve uyum durumlarına  ilişkin açıklamalarını ele almaktadır. Bu kapsamda, Rapor’da   genel  anlamda BIST 100 şirketlerinin zorunlu olmayan ilkelere ortalama uyum  düzeyinin %80, BIST 30 şirketlerinin ortalama uyum düzeyinin ise %82,5  olduğu gözlemlenmiş ve yönetim kurullarının bağımsız üye sayısı, kadın  üye oranı, yetkinlik ve üyelerinin görev süreleri ile performans  değerlendirmesi konularında gelişmeye açık olduğu anlaşılmıştır. "

Rapor için buraya tıklayabilirsiniz ...

 



SPK,




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower

EIF Konferansı