Silvan Barajında İki Yıl İçerisinde Su Tutulması Planlanıyor

Silvan Barajında İki Yıl İçerisinde Su Tutulması Planlanıyor

Dergi: 1415       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 13/12/2018      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Silvan Barajında İki Yıl İçerisinde Su Tutulması Planlanıyor



Silvan Barajı tamamlandığında Türkiye'nin ikinci büyük sulama barajı olacak.
GAP'ın temel yatırımlarının başında sulama ve enerji projeleri gelmektedir. GAP kapsamında bölge genelinde irili ufaklı 15 baraj tamamlandı. 7 barajın ise yapım çalışmaları devam etmektedir.
Silvan Barajı Atatürk Barajı'ndan sonra Türkiye'nin en büyük sulama barajı olma özelliğini taşıyor. Terör saldırıları nedeniyle yapımında 2 yıl gecikme yaşanan barajı, 2019 yılı sonunda tamamlamayı hedeflemekteyiz. Bütünüyle kalkınmayı hedefleyen Silvan Projesi, 8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluşuyor. Projedeki Silvan, Pamukçay, Ambar, Kuruçay, Başlar, Kıbrıs, Karacalar ve Bulaklıdere barajlarının tamamlanmasıyla, 7 milyar 300 milyon metreküp suyun depo edileceği devasa bir kapasiteye sahip olacağız.
Silvan Projesi tamamlandığında Diyarbakır'daki sulanan 1 milyon dekarın üzerindeki arazi 2 kat daha artacaktır. Proje ile 305 binin üzerinde kişiye istihdam, ülke ekonomisine ise yıllık 1,2 milyar lira katkı sağlanması hedeflenmektedir. Silvan Barajının enerji ve sulama maksatlı bir baraj olup tesisin kurulu gücü 160 MW, ortalama yıllık elektrik üretimi 681 GWh\yıl ancak sulama tesisleri işletmeye açılınca ortalama yıllık elektrik üretimi 88,41 GWh olacaktır.

Silvan Barajı 175,50 metre yüksekliği ve 8,8 milyon m3 hacimli gövdesi ile Ülkemizin ve Avrupa’nın en yüksek Ön Yüzü Beton Kaplı barajı olacaktır. Silvan Barajı oluşturacağı 7,3 milyar m3 rezervuar hacmi ile Güneydoğu Anadolu Projesinin Atatürk Barajı’ndan sonra 2. büyük sulama barajı olacaktır. Silvan Projesi 4 aşamalı olarak planlanmış olup, her aşamada Silvan Barajı rezervuarından sulamaya verilen su miktarı artarken Silvan Hidroelektrik Santralinde üretilen elektrik enerjisi azalacaktır. Böylece zaman içerisinde enerji üretimi 681 GWh’dan 88,41 GWh’a inerken sulamaya verilen su 1,791 milyon m3’e çıkacaktır.

Fırat Nehri üzerinde 5 büyük baraj tamamlanarak ülkenin ve bölgenin hizmetine sunuldu. DSİ olarak bütün enerjimizi Dicle Nehri üzerindeki baraj ve projelere vermekteyiz. İki yıla kadar Dicle Nehri üzerinde de devasa eserleri halkın hizmetine sunmayı hedeflemekteyiz.
Tamamlanan barajlardan olan Kralkızı, Dicle ve Batman Barajlarının hem sulama hem de enerji katkısı vardır. Silvan Barajı yapımı çalışmalarında ise şu anda yüzde 56'ları geçen fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Burası aynı zamanda ciddi bir sulama barajıdır. Yaklaşık 2 milyon 400 bin dekar tarım arazisini bu barajımızla sulayacağız. Silvan Barajı birçok farklı fonksiyonu daha bünyesinde barındıracak. Bu barajımız 7 küçük baraja daha hem kendisi su kaynağı toplayacak hem de diğer küçük barajlara su verilmesini sağlayacak. Çok ciddi sulama tünelleri olacak. Babakaya ve Silvan gibi kapasiteli tüneller oluşturulacak. 100 kilometreyi aşkın ana sulama kanalı yapılacaktır.
Silvan Barajı'nın tamamlanmasıyla da GAP'ın bölge genelindeki sulama hedeflerine ulaşılacaktır. Silvan Barajı, inşaatında gövde kazıları büyük ölçüde tamamlanmış olup, gövde dolgusu imalatları devam etmektedir. Toplam 8.803.000 m3 olan gövde dolgusunda 4.345.000 m3 dolgu imalatı tamamlanmıştır. Silvan Barajı inşaatında genel fiziki gerçekleşme seviyesi %56‘dır. Silvan Barajında günlük 15 bin metreküp ile 20 bin metreküp arasında dolgu yapılmaktadır. 2020 yılı sonu itibari ile su tutulması hedeflenen Silvan Barajı Su tutulduğu tarihten itibaren yaklaşık 2,5 yıl içerisinde dolacaktır.
Baraj yeri, Dicle Havzasında bulunan Kulp Çayı üzerinde ve Kulp Çayı’nın Göderni Çayı ile birleştiği noktanın yaklaşık 900 m mansabında, Silvan İlçe Merkezinin yaklaşık 18 km kuzeyindedir.



Silvan Barajında İki Yıl İçerisinde Su Tutulması Planlanıyor




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower

EIF Konferansı