TANAP'a ‘The Green Organisation’ Ödülü Verildi

TANAP'a ‘The Green Organisation’ Ödülü Verildi

Dergi: 1464       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 04/12/2019      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


TANAP'a ‘The Green Organisation’ Ödülü Verildi


TANAP (Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi), uluslararası arenada gurur verici başarılara imza atmaya devam ediyor. TANAP, bağımsız jürisiyle dünya çapındaki en başarılı çevre ve sosyal sorumluluk projelerini değerlendiren İngiltere merkezli The Green Organisation çatısı altında verilen ödül törenine CEO Dr. H. Saltuk DÜZYOL temsilciliğindeki bir heyetle katılım gösterdi. TANAP, Londra Birleşik Krallık Parlamentosu Avam Kamarası’nda gerçekleşen Seremonide ödüllerini “Dünya Lideri” ve “Yeşil Dünya Elçisi” sıfatlarıyla teslim aldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan TANAP CEO’su Dr. Saltuk DÜZYOL “Dünya lideri olma misyonu ve yaptığımız her işte standartları belirleme rolümüzle yolumuza devam etmekteyiz. Projemizde çevresel sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk alanlarında gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımız uluslararası boyutta da onurlandırılıyor. Bu ödüller ve kazandığımız unvanlar hem Ankara’da hem de tüm sahalarda görev yapan değerli ekiplerimizin özverili çalışmalarının ve adanmışlıklarının bir eseridir” ifadelerini kullandı.

TANAP’ın geçtiği güzergahta hayata geçirdiği sosyal ve çevresel yatırımlarıyla 20.115 çocuk, 6.909 yetişkin ve 4.310 engelli yurttaş doğrudan yararlanırken; 10.796 çiftçi, 189 okul aile birliği, 73 muhtarlık, 30 dernek, 19 birlik, 18 kooperatif, 12 il-ilçe belediyesi, 11 hizmet götürme birliği, 8 il özel idaresi ve 7 üniversiteye destek aktarıldı.

Sağlanan mal ve altyapı hizmetleri dahilinde 188.795 metre sulama isale hattı, 889.578 metre içme suyu hattı, 3000 metre kanalizasyon, 34 klorlama makinesi, 28 güneş enerjisi santrali, 6 tamlama sulama, 1 katı atık depolama sistemi, 1 sıvı atık tesisi, 1 su arıtma tesisi ve 1 asfalt plenti hayata geçirildi. Buna ek olarak 5,324 arı kovanı, 7.080 kanatlı hayvan, 2.054 arı kolonisi, 1.690 küçükbaş, 1.622 büyükbaş hayvan, 14 ahır tadilatı ve 4.616 prefabrik yapı ve 4 karavan ile faydalanıcılara destek oluşturuldu.

TANAP eğitimde kalkınmaya yönelik projeleri de destekledi. Sivil toplum kuruluşları ile uygulanan faaliyetler doğrultusunda 32.955 kişiye eğitim sağlanırken, 5.074 kişiye mesleki eğitimler verildi; 14 sempozyum düzenlenirken 3.700 öğretmen ve 2.000 aile çeşitli eğitimlerden faydalandı.

Sürdürülebilir bir çevre anlayışını benimseyen TANAP destekleri kapsamında Türkiye’nin ekolojik gelişimine destek olmak adına 601.448 fidan dikimi gerçekleştirildi.

TANAP güzergahında çevrenin korunmasına yönelik örnek çalışmalarının yanı sıra, Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) kapsamında boru hattı güzergahı üzerinde karasal ve sucul habitatlarda çalışmaları sırasında tespit edilen 10 adet eklem bacaklı türü ve 1 adet bitki türü olmak üzere, toplamda 11 yeni canlı türü bilim dünyası literatürüne kazandırıldı. Boru hattı güzergahında belirlenen 67 karasal ve 27 sucul kritik habitat için hazırlanan Biyoçeşitlilik Eylem Planı’nın yanı sıra, bir Biyoçeşitlilik Dengeleme Stratejisi de hazırlanarak ilk defa bir boru hattı projesinde uygulamaya konuldu. TANAP Projesi ÇSED çalışmaları kapsamında ayrıca, Türkiye’de ilk kez hazırlanan EUNIS 3. Seviye Habitat Haritası’nın bundan sonraki çalışmalara yol gösterecek düzeyde, geniş bir veri tabanı oluşturmasına olanak sağladı.

Kültürel mirası koruma faaliyetlerinde ise inşaat öncesi çalışmalarda 106 adet, inşaat çalışmalarında ise 48 adet olmak üzere toplan 154 adet daha önce hiç bilinmeyen arkeolojik alan gün yüzüne çıkarıldı. Erzurum’da keşfedilen Alaybeyi arkeolojik sahasında elde edilen veriler ile bölge tarihi yeniden yazılırken bu keşifle birlikte, Kuzeydoğu Anadolu bölgesindeki yerleşimler için bilinen en eski tarih, 550 yıl daha geriye çekilerek MÖ 4750 olarak güncellendi.



TANAP'a ‘The Green Organisation’ Ödülü Verildi




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

Solarex

hydropower