Tanyeri Elektrik'in Tanyeri Barajı ve Kavşak HES için ÇED Olumlu Kararı Verildi

Tanyeri Elektrik'in Tanyeri Barajı ve Kavşak HES için ÇED Olumlu Kararı Verildi

  • BURADASINIZ
  • /
  • ANA SAYFA
  • /
  • Yatırım Projeleri

Dergi: 1433       Kategori: Yatırım Projeleri       Yayınlanma Tarihi: 19/04/2019      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Tanyeri Elektrik'in Tanyeri Barajı ve Kavşak HES için ÇED Olumlu Kararı Verildi


Tanyeri Elektrik Üretim İnş. Mad. San. ve Tic. A.Ş. tarafından Ordu'nun Çatalpınar ve Kabataş İlçeleri sınırlarında yapımı planlanan 48,21 MWm / 46,30 MWe kurulu gücündeki Tanyeri Barajı ve Kavşak HES Projesi ile ilgili yeni gelişmeler kaydedildi.
Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaklaşık 270 milyon liraya mal olması beklenen proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verdi.
Bilindiği gibi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) söz konusu projeye 10.05.2018 - 10.05.2021 tarihleri arasında geçerli olacak ön lisans vermişti. Şirketin elektrik üretim lisansı alabilmesi için bu sürede EPDK'nın şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. 
Proje ile Reşadiye Çayı üzerinde, 345 m talveg ve 350 m maksimum su kotunda planlanan karşıdan alışlı, kapaklı regülatör ile çevrilen dere suları, sağ sahilde tasarlanan sualma yapısı ile alınarak 225 m uzunluğundaki iletim kanalıyla iletim tüneline aktarılacak. 2.577 m uzunluğundaki iletim tüneli 3,6 m çapında ve modifiye atnalı tipinde tasarlandı. Uzunbük Regülatörü ile çevrilen Reşadiye Deresi suları derivasyon tüneli ile Direkli Çayı üzerinde planlanan Karasay Barajı göl alanına aktarılacak. Karasay Barajı talveg kotu 310 m, normal su seviyesi ise 346,50 m olarak planlandı. Karasay Barajı ile toplanan sular sol sahilde inşa edilecek sualma yapısı ile enerji tüneline aktarılacak. Uzunluğu 1573,70 m olan enerji tüneli 3,40 m çapında ve atnalı tip kesitinde olacak. Enerji tüneli sonunda imal edilecek vana odası ile cebri boruya aktarılan sular 271,70 m kuyruksuyu kotundaki Karasay HES’e düşürülerek enerji üretimi yapılacak. Karasay HES’in mansabında Tanyeri Barajı planlanmaktadır. 220 m talveg kotundaki Tanyeri Barajı’nın normal su seviyesi 271,70 m’dir. Sağ sahilde imal edilecek sualma yapısı ile 5.661,40 m uzunluğundaki enerji tüneline aktarılan sular 120 m kuyruksuyu kotundaki Kavşak HES’e düşürülerek enerji üretimi sağlanacak. Barajdan bırakılacak cansuyu debisi enerjisinden faydalanmak için baraj eteğinde kuyruksuyu kotu 215 m olan santral binası projelendirilecek. 
Hatırlanacağı gibi konuyla ilgili daha önceki gelişmeler 1410 sayılı dergimizde yer almıştı.



Tanyeri Elektrik'in Tanyeri Barajı ve Kavşak HES için ÇED Olumlu Kararı Verildi




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower

EIF Konferansı