Temsa İş Makinaları, Komatsu greyder ailesine yeni GD535-5 modelini ekledi

Temsa İş Makinaları, Komatsu greyder ailesine yeni GD535-5 modelini ekledi

Dergi: 1373       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 15/02/2018      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Temsa İş Makinaları, Komatsu greyder ailesine yeni GD535-5 modelini ekledi


Temsa İş Makinaları, Türkiye’de pazara sunduğu Komatsu greyder ailesine yeni GD535-5 modelini ekledi. Serinin en küçüğü olan 14 ton sınıfındaki bu yeni modelin kompakt yapısı, cazip ilk alım fiyatı ve ekonomik işletme maliyetleri ile özellikle kamu-belediye operasyonlarında etkin bir greyder olması bekleniyor.

Türkiye şartları için geliştirilmiş olan ve özellikle kent içi operasyonlarda kullanılmak üzere tasarlanan Komatsu GD535-5, serinin diğer modellerine göre daha küçük ve 14 tonluk greyder sınıfında yer alan bir ürün. Komatsu’nun mevcut GD555-5 modeli ile aynı ana komponentler kullanılarak geliştirilen yeni modelin satış ekibi için düzenlenen eğitim toplantısı, Temsa İş Makinaları İstanbul Teknik Merkez’de gerçekleştirildi.

Yeni greyder ile ilgili bilgiler veren Temsa İş Makinaları Ürün Müdürü Sertaç Varol, GD535-5’in özellikle belediyeler, orta-küçük işletmeler ve kiralama firmaları tarafından tercih edileceğini belirterek gerek ilk alım maliyeti gerekse de yakıt tasarrufu konusunda ekonomik bir ürün olduğunu ifade etti. Yeni bakım greyderinin yol yapım ve kar temizleme çalışmaları gibi kent içerisindeki pek çok projede kullanılabilir bir ürün olduğunu vurgulayan Varol; ”Yeni GD535-5, Komatsu’nun Japonya Awazu şehrinde, diğer greyder serileri, orta sınıf ekskavatör, dozer ve yükleyiciler ile birlikte üretiliyor. GD 535-5’in üzerindeki şanzıman, dizel motor, tork konvertörü, cerler, diferansiyel gibi tüm parçalar, bir büyük model olan Komatsu GD555-5 ile aynı. Yeni greyderimiz biraz daha hafif ve ön tekerlekler ile arka tekerlekler arasındaki mesafesi daha kısa. Bu da pek çok avantajı beraberinde getirerek ilk alım maliyeti, ağırlık ve bıçak boyuyla %15’e kadar büyük modellere göre yakıtta tasarruf sağlıyor” dedi.

Motor ve şanzıman
GD535-5’in, Stage IIIA sınıfında Komatsu motora sahip olduğunu belirten Varol, motor gücü mod seçme sistemi ile çalışma koşullarına göre operatörlerin P veya E modlarından birisini seçebileceğini ve bunun için kabinde yer alan konsolda kolay erişilebilir bir seçim anahtarının bulunduğunu belirterek; “Greyderimizin motorunda tıpkı GD 555’te olduğu gibi power ve ekonomi modları yer alıyor. Örneğin bir kar temizleme operasyonu sırasında operatör ekonomi modunda kullanabilirken yol kazı çalışmalarında ise power mod daha etkili sonuçlar verebiliyor. Bu modlar hem yakıt tasarrufu hem de makinenin daha performanslı kullanımını sağlıyor.

 

Yine greyderde bulunan kilitli tork konvertörlü şanzıman ise yüksek hızlarda manuel vites özelliği kazanıyor. Hem otomatik hem de manual modda durma anında debriyaja basılmasına gerek duyulmuyor. Yeni nesil operatörler otomatik şanzıman kullanımını, daha eski kuşak operatörler ise manuel kullanımı tercih ettikleri için Komatsu, bu seçeneği greyderimizde opsiyonlu olarak sunuyor. Otomatik mod, tüm vites konumlarında tork konvertörlü sürüş anlamına gelmekte. Yüksek kontrol ve tork artışı sunan bu modda kilitleme sistemi F5-F8 ve R3-R4 konumlarında çalışıyor. Örneğin vites F8 konumuna getirildiğinde, makine hızına bağlı olarak F4 ila F8 konumlarında otomatik vites değişikliği yapılıyor. Manuel mod ise klasik elektronik şanzımanla aynı şekilde çalışıyor. Tüm vites konumlarında kilitli debriyaj kullanılıyor ve bu mod çift kavramalı şanzımanın verimliliğini artırıyor. Geriye doğru sürüş ise otomatik moda benzerlik göstererek işlem sıklığını azaltmada yardımcı olan bir unsur. Kilitleme (lock-up) ise motorun teklemesini önlüyor. Motorun tekrar başlatılıp vitesin değiştirilmesine gerek kalmıyor. Elektronik aşırı hız koruması sayesinde de seyir hızı değiştirilecek vitese uygun bir hıza getirilmedikçe vites düşürme kısıtlanıyor.” açıklamalarında bulundu.

 

Ergonomik kullanım, konforlu kabin
GD535-5’in şehir içerisindeki çalışmalarda yer alacağı için yollara plakalı olarak çıkacağını vurgulayan Sertaç Varol, makinenin maliyet avantajları ile birlikte kullanım ve kabin konusunda da yenilikçi ve konforlu bir ürün olduğunu belirterek şu açıklamaları yaptı:

“Greyderimiz trafikte rahat hareket edecek özelliklere sahip. Sahip olduğu uzun aks mesafesi, yüksek düzleştirme performansı sunarak bıçak konumunun daha kolay ayarlanmasını sağlıyor. Ayrıca bu mesafe, büyük mafsal açısı ile birlikte bıçak erişiminin genişlemesine katkı da sağlıyor. Greyderin dar dönüş yarıçapı, daha iyi manevra yapılmasını mümkün hale getiriyor.

GD535-5’te geri vites lambasından sinyal lambasına ve geri görüş kamerası uyarılarına kadar pek çok kolay kullanım özellikleri yer alıyor. Geri görüş kamerası standart olarak sunuluyor. Kent içi dar sokaklar ve kompakt yerlerde çalışmanın beraberinde getirdiği dar yerlerdeki geri manevralarda, arka görüş kamerası oldukça katkı sağlayacaktır. Dörtgen kabin ve arka taraftaki yan direklerin sunduğu iyi görüş alanı, tüm greyder uygulamalarında operatörün güvenini ve üretkenliğini artırıyor. İyi konumlandırılmış bıçak bağlantısı ise bıçak tablası ve ön lastikler için engelsiz bir görüşü sağlıyor. Yine kabin içerisindeki kontrol konsolu, öne-arkaya hareket ettirilerek operatörün kabine rahat giriş-çıkışını sağlıyor. Direksiyon simidi ise operatörün tercihine göre eğilebilir bir yapıya sahip. Kabinin diğer konfor özellikleri arasında da operatör koltuğunun sol tarafında yer alan kişisel eşyalar için tepsi ve fincan tutucu, 12V priz, cep telefonu tepsisi, hava akış hızını artıran dizaynda konumlanan klima ve opsiyonel olarak sunulan süspansiyonlu koltuk yer alıyor.”

Geliştirilmiş monitör
Kabin içerisinde yer alan yüksek çözünürlüklü 3,5 inç renkli LCD monitörün operatör, bakım bilgisi ve işlem kaydı gibi özelliklere kolaylıkla erişilebilir nitelikte olduğunu belirten Varol; “Operatörlerimiz GD 535-5’in kabinini seveceği gibi monitörünü de çok sevecekler. Cep telefonundan müzik dinleme gibi eğlenceli bağlantı özellikleri yanında pedal, şanzıman, fan geri çevirme ve diğer gaz kalibrasyonları gibi pek çok ayarı rahatlıkla yapabilecekler.” dedi.

Maliyet avantajları
GD535-5’in yakıt tasarrufunda etki eden faktörleri de dile getiren Varol; “GD535-5’i Komatsu kalitesi ile birleştirilmiş uygun ilk alım maliyeti ve yakıt tasarruflu bir greyder bakış açısından yola çıkılarak geliştirirken, 70 ton üzeri iş makinelerinde yer alan ve yakıt tasarrufu sağlayan açık sistem kumanda valfi de bu üründe kullanıldı. Ayrıca yakıtın suyunu ayıran yakıt şase filtremizin kapasitesi yaklaşık iki kat daha büyüdü. Hidrolik tankın içerisindeki filtremiz de normalde 1.000 saatte bir değişirken yeni ürünle 2 bin saate yükseldi. Bu da bakımı ve maliyetini yarı yarıya düşürmüş oldu.” ifadelerini kullandı.

Güvenlik özellikleri
GD535-5’te yer alan ve 90 derece açıya çıkabilen bıçak, diğer Komatsu greyder serileri ile aynı ebatlara sahip olmakla birlikte sac kalınlığı daha ince tasarlanmış. Bıçak komponentinde yer alan kayar kavramalı daire tahrik ünitesi ise hem güvenliği hem de kullanım konforunu artıran diğer bir özellik. Buna göre bıçak bir darbe aldığında güvenlik sistemi, operatörü ve iş ekipmanlarını darbe yüküne karşı koruyor. Uygulanan basınçla frenler çözülüyor ve fren çözülünce de bıçak boşta dönerek atıl konuma geçiyor. Hidrolik kontrollü ıslak çoklu disk freni ise sızdırma yapmayan ve ayar gerektirmeyen bir sistem. Büyük fren yüzeyi, güvenli frenleme sunuyor ve bakım ömrünü uzatıyor.

Zemine yakın olması sebebiyle kirlenme ihtimali bulunan yana kaydırmalı bıçak silindirinde de çift sızdırmazlık özelliğine sahip keçe kullanılmış. Yine kablo tesisatları ve kontrol ünitesi, sızdırmaz konektörlerle bağlı olup bu konektörler yüksek güvenlikle birlikte su ve toza karşı dayanıklılık sunuyor. Aküler ise su ve çamur gibi doğa koşullarından etkilenmemesi için greyderin üst kısmına alınmış.

Bakım
GD535-5’te yakıt dolumu tandeme tırmanmaya ve tandemden inmeye gerek kalmadan kolaylıkla yapılabiliyor. Tandemdeki delikli metal ayak plakaları ve tutmalı raylar, diğer bakım ve muayene işlemlerini güvenli hale getiriyor. Genişçe açılabilen motor kaputu kapıları da bakım noktalarına kolay erişimi sağlıyor. Su ayırıcısına sahip büyük yakıt filtresi ve yakıt ön filtreleri ise yakıt sistemi arızalarını önlemek adına yakıtı su ve kirden arındırıyor. Greyderin uyarı ekranında, bakım için kalan süre 30 saatten azsa bakım zamanı görüntülenebilmekte. Bakım ekranına geçmek için monitördeki anahtarlar yardımcı oluyor. Bu bakım ayarı, 10 ve 200 saat aralığında monitörden değiştirilebiliyor.

Temsa İş Makineleri Antalya Satış Yöneticisi Burak Yeşilören
Yeni bakım greyderimiz GD535-5, küçük ölçekli yol yapım ve bakım işleri ile kış koşullarında yol açma operasyonları gibi alanlarda tercih edilecektir. Müteahhitlerin, kamu kuruluşlarının ve özellikle belediyelerin kiralama ihalelerini üstlenen firmaların ilgisini çekecektir. Bu ürünümüz ile rekabete yeni bir soluk getirmiş olacağız.

Temsa İş Makinaları İstanbul Avrupa Yakası Bölge Satış Yöneticisi Beytem Ahmet Bal
GD535-5 ülkemiz için yepyeni bir ürün. Özellikle kamu kuruluşları, belediyeler ve kiralama hizmeti veren firmaların tercih edeceğini öngörüyoruz. Mevcut GD555-5 modelimizle aynı ana komponentlere sahip bulunuyor. Makinenin performansını etkilemeyen birtakım aksesuarlardan feragat edilerek daha ekonomik bir alternatif olarak geliştirildi.

 

Komatsu GD 535 kullanıcılarına geri dönüş fan sistemini standart olarak sunuyor. Ripersiz pazara sunulan greyder, kabin içerisinde levyeye kadar uzanan bir hidrolik hatta sahip olduğu için sonradan riper eklenmeye uygun bir tasarıma sahip.



Temsa İş Makinaları,  Komatsu greyder ailesine yeni GD535-5 modelini ekledi




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

hydropower

EIF Konferansı