Şa-Ra Enerji, Özbekistan, Taşkent Yatırım Forumu'nda Yüksek Gerilim Hattı Sözleşmesi İmzaladı

Şa-Ra Enerji, Özbekistan, Taşkent Yatırım Forumu'nda Yüksek Gerilim Hattı Sözleşmesi İmzaladı

Dergi: 1688       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 08/05/2024      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Şa-Ra Enerji, Özbekistan, Taşkent Yatırım Forumu'nda Yüksek Gerilim Hattı Sözleşmesi İmzaladı


III. Taşkent Uluslararası Yatırım Forumu'na 93 ülkeden ve uluslararası kuruluşlardan 2 bin 500'ü aşkın yetkili ve uzman katılırken, forum kapsamında ülkede yapılması öngörülen yatırım projeleri için önemli anlaşma ve memorandumlar imzalandı.

Foruma katılıp konuşma yapan Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, yabancı şirketleri ülkesinde yatırım yapmaya davet ederek, hükümetin yabancı yatırımcıların girişimlerini ve projelerini destekleyeceğini, yanlarında yer alıp onlara yardımcı olacaklarını vurguladı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı başkanlığında düzenlenen etkinliğe, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Odile Renaud-Basso'nun yanı sıra  Masdar, Indorama, ACWA Power, Air Products,  Suez, Orascom,  HP, Linde, Procter&Gamble, Visa, CAMCE, John Deere, Huawei, Airbus, Orano, Commerzbank, Total, PASHA Holding, Cengiz, Aksa, Çalık, Şa-Ra, gibi önde gelen şirketler ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı-  Dünya Bankası, Uluslararası Finans Kurumu, Asya Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası ve Uluslararası İslam Ticaret Finansmanı Kurumu gibi uluslararası finansal kuruluşların temsilcileri katıldı.

Gulf Times


Özbekistan'da Yatırım Anlaşmaları

Özbekistan hükümeti ile yabancı yatırımcılar arasındaki önemli yatırım anlaşmaları şöyle  belirlendi:

* AJ “O'zbekiston milliy elektr tarmoqlari” müdürü Yunus Kurbonov ile Şa-Ra Enerji İnşaat Ticaret ve Sanayi AŞ temsilcisi (Ömer Açıkbaş) arasında 127 kilometre uzunluğundaki “Sarımoy-Jonkeldi” yüksek gerilim hattının inşasına ilişkin anlaşma imzalandı. 

* Dijital Teknoloji Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ve Data Volt Bilgi Teknolojileri Şirketi, yeşil teknolojilere dayalı bir veri merkezi kurulması konusunda anlaşmaya vardı.

* Yollar Komitesi ile Al Bawani Capital Company arasında Syrdarya-Bakht çevre yolunun inşası ve Taşkent'ten Semerkant'a giden yolun yeniden inşasına ilişkin önemli bir anlaşma daha imzalandı.

* Yeni Taşkent'te bir ısı tedarik sisteminin inşası ve yönetimine yönelik bir projeye ilişkin bir mutabakat anlaşması da imzalandı. İmza törenine Yeni Taşkent İnşaat Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Bakhrom Rizaev ve Suudi Suudi Tabrid firmasından Süleyman Ahlili katıldı.

* Karakalpakstan Cumhuriyeti'nde 1000 megawatt kapasiteli rüzgar enerjisi santralinin inşası için AJ “O'zbekiston milliy elektr tarmoqlari” müdürü Sobirjon Artikov ile BAA AMEA Power geliştirme direktörü  Basma Bentager  arasında elektrik alımına ilişkin anlaşma imzalandı.

* AJ “Issıqlik elektr stansiyalari” başkanı Bakhodir Juraev ile Sinan Akgül arasında termik santralin yeniden inşası ve rejeneratif teknolojilerin devreye alınmasına ilişkin bir mutabakat anlaşması imzalandı.

* Ulaştırma altyapı projelerinin kamu-özel ortaklığı temelinde uygulanması ve bu yönde işbirliği konuları ele alındı. Vision Invest, Andijan Uluslararası Havalimanı'nın kamu-özel ortaklığı temelinde yeniden inşa edilmesi ve gelecekte de yönetilmesiyle ilgilendiğini ifade etti. Yapılan görüşmeler sonucunda yatırımcının altı ay içerisinde araştırma yapıp proje teklifi hazırlayacağına dair ön anlaşma imzalandı.

* Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan Kambarata HES-1'in inşası için Yol Haritası imzaladı. Uzmanlara göre Kambarata HES-1'in toplam tasarım kapasitesi 1860 MW'a ulaşacak ve yılda 5,6 milyar kWh elektrik üretecek. Projenin finansman modelinin belirlenmesi amacıyla bu yılın haziran ayında Viyana'da bir Road Show düzenlenmesi planlanıyor

* Mısır'ın Nil şirketi ise Cizzah bölgesinde 500 milyon dolarlık şeker fabrikası inşa edecek.

Ayrıca Özbekistan'da sanayi, enerji, ilaç, otomotiv üretimi ve diğer sektörlerin geliştirilmesine yönelik çeşitli anlaşmalar imzalandı.

Son altı yılda Özbekistan'a 50 milyar dolardan fazla yabancı yatırım çekildi. Elverişli coğrafi konumu, zengin doğal kaynakları ve 37 milyon kişilik büyük iç pazarı, büyük bir yatırım potansiyeline işaret ediyor.

 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7193887034535559169

 

 



Şa-Ra Enerji, Özbekistan,  Taşkent  Yatırım Forumu'nda Yüksek Gerilim Hattı Sözleşmesi İmzaladı




Linkedin


Ucenmi

hakan plastik
nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı

hydropower

EIF Konferansı