KBSB Genel Kurulu’nda, Orta Asya’daki 25 Milyar Dolarlık İş Hacmi Hedef Gösterildi

KBSB Genel Kurulu’nda, Orta Asya’daki 25 Milyar Dolarlık İş Hacmi Hedef Gösterildi

Dergi: 1592       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 16/06/2022      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


KBSB Genel Kurulu’nda, Orta Asya’daki 25 Milyar Dolarlık İş Hacmi Hedef Gösterildi


 

Gökçe Brülör Yönetim Kurulu Başkanı H. Ahmet İlhan, 15 Haziran’da Kazan ve Basınçlı Kaplar Sanayicileri Birliği ( KBSB ) Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada; Orta Asya ülkelerindeki verimsiz ısıtma sistemleri için yapılması planlanan renovasyon çalışmalarına ve bu projelerin kazan ve basınçlı kap sektörü için taşıdığı potansiyele dikkat çekti.

H. Ahmet İlhan açıklamasında şu ifadelerde bulundu: “Orta Asya ülkelerindeki şehir ısı merkezi yenilemeleri ile oluşan pazar büyüklüğü 50 milyar dolar civarında. Özbekistan ise  5 milyar dolarla sektörümüz için en avantajlı potansiyel ülke olma özelliğini taşıyor. Türkiye olarak Orta Asya ısıtma pazarından yüzde 10 pay alabilecek durumdayız. Bu oran yaklaşık 5 milyar dolara tekabül ediyor. Yani Türkiye’deki mevcut iş kapasitesi kadar bir pazarı, 10 yıl garanti edecek bir pazar hacminden söz ediyoruz” dedi.

 

Kazan ve Basınçlı Kaplar Sanayicileri Birliği ( KBSB ) Olağan Genel Kurulu, 15 Haziran Çarşamba günü Cemile Sultan Koru Restoran'da yapıldı. Gökçe Brülör sponsorluğunda gerçekleşen genel kurula; dernek üyeleri ve basın mensupları yoğun ilgi gösterdi.  

KBSB Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özyıldırım‘ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda Gökçe Brülör Yönetim Kurulu Başkanı H. Ahmet İlhan’da sektöre ümit veren konuşmasıyla yer aldı.

 

“Enerji tedariki, dünyanın en büyük sorunları arasında yer alıyor”

Dünyada her geçen yıl artan enerji tüketimi nedeniyle ülkelerin tasarruf ve verimliliğe odaklanan çevreci teknolojilere yöneldiğini belirten Ahmet İlhan, dünyadaki enerji krizine Orta Asya ülkelerindeki verimsiz ısıtma sistemlerinin doğalgaz sarfiyatındaki payına ve bu ülkelerdeki renovasyon projelerinin kazan ve basınçlı kaplar sektörü için taşıdığı iş hacmine dikkat çeken açıklamalarda bulundu:

Enerji tedariki, dünyanın en büyük sorunları arasında yer alıyor. Ülkelerin enerjiyi üretme ve kullanma biçimi sürdürülebilir değil. Bu nedenle bir yandan hızla tükenmekte olan enerji kaynaklarımız diğer taraftan iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının atmosferde birikmesine yol açtı. İkinci dünya savaşı sonrası Avrupa’daki en büyük ölçekli savaş olarak kabul edilen Rusya-Ukrayna savaşı da dünyadaki enerji krizini hızla tetikledi. Avrupa Birliği ülkeleri tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde, “enerji kriziyle mücadele planları” devreye alınmaya başlandı. Bu planlar sektörümüz için de iş fırsatı oluşturuyor. 

 

“Rusya–Ukrayna savaşı pek çok sıkıntının yanı sıra yeni fırsatlar da getirdi“

2021 yılında 500 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşan kazan ve basınçlı kaplar sektörü de yalnızca bahsedilen büyüklüğü ile değil ekonomide yarattığı zincirleme etkiyle de enerji kriziyle mücadelede stratejik öneme sahip sektörler arasında yer alıyor. 

Rusya – Ukrayna savaşı pek çok sıkıntının yanı sıra yeni fırsatlar da getirdi. Savaşın getirdiği konjonktür ile bu iş kapasitesinin yüzde 100 artırılması mümkün ” dedi.

 

“Orta Asya’daki 5 bin ısı merkezinin çok büyük kısmı verimsiz”

Türkiye’nin ve dünyanın birçok ülkesinin doğalgaza bağımlı olduğunu vurgulayan Ahmet İlhan, sözlerine şöyle devam etti: 

Orta Asya ülkelerindeki 300 milyonluk nüfus, 5 bin ısı merkezi ile ısınıyor. Bu verimsiz ısı merkezleri, yüzde 30-40 verimle çalışarak, doğalgaz sarfiyatında önemli rol oynuyor

 

“Türkiye’deki mevcut iş kapasitesi kadar bir pazarı, 10 yıl garanti edecek bir pazar hacmi”

Orta Asya ülkelerindeki şehir ısıtma sistemlerinin yenilenmesi için gerekli yatırım tutarı,  yaklaşık 50 milyar dolar civarında. Bu yatırımın 10 yıl içerisinde yapılması teknik bir zorunluluk. 50 milyar dolarlık bu yatırımın yarısı yani 25 milyar doları, mekanik tesisat sektörünün ilgi alanına giriyor. Türkiye olarak Orta Asya ısıtma pazarından yüzde 10 pay almayı hedefleyebiliriz.  Bu oran yaklaşık 5 milyar dolara tekabül ediyor. Yani Türkiye’deki mevcut iş kapasitesi kadar bir pazarı, 10 yıl garanti edecek bir pazar hacminden söz ediyoruz. 

Özbekistan ise 5 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı ile en averajlı olduğumuz ülkeler arasında yer alıyor. 

 

Isıtma Sistemlerinden Kaynaklı Doğalgaz Sarfiyatından Yüzde 50 Tasarruf

Başta Özbekistan hükümeti olmak üzere birçok Orta Asya ülkesi, şehir ısıtma sistemlerinden kaynaklı doğalgaz sarfiyatını yüzde 50 oranında düşürmek ve doğalgaz ihracatını artırmak amacıyla 10 yıl içerisinde ısı merkezlerini yenilemeyi hedefliyor. 

Geçmiş yıllarda bu bölgede bazı projeleri başarıyla hayata geçirmiş, bilhassa Özbekistan’da üst düzey devlet erkânı ile güçlü ve güvenilir ilişkiler geliştirme imkânı bulmuştuk. Bu referanslarımızda taahhüt ettiğimiz yakıt tasarrufunun sağlanmasından ötürü bir güven zemini vardı. Geçen ay şirketimizi ziyaret eden Özbekistanlı yetkililer ile ısı ve enerji projeleri ile ilgili işbirliği ve danışmanlık konusunda mutabakat gerçekleştirdik. Yol haritası oluşturarak,  çalışmalarımızın startını verdik. 

 

“Sektörümüzün ihracat potansiyelinin gelişmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz”

Gerçekleştirdiğimiz temaslar ve araştırmalar; ısıtma, enerji ve çevre konularında sadece kendi şirketlerimiz için değil; tüm sektör bileşenlerimiz için çok büyük fırsatlar olduğunu gözler önüne seriyor. Bu nedenle ilişkilerimizi, yakın zaman içinde değerli kazan üreticilerimizle paylaşıp, sektörümüzün ihracat potansiyelinin gelişmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz“ diyerek sözlerini tamamladı.  

 

 

Bu resim için alternatif metin açıklaması yok

 

KBSB Yeni Yönetim Kurulu

Kazan ve Basınçlı Kaplar Sanayicileri Birliği (KBSB) olağan genel kurul toplantısında yeni yönetim kurulu aşağıdaki isimlerden oluştu

 

Cem Özyıldırım  


Ahmet Cevat Akkaya 

Efkan Çeviker Erensan

Mustafa Koçak 

Hamdi Hoplamaz  BARIŞ TEKNOLOJİK TESİSAT SİSTEMLERİ

Levent Öngör 

Ayhan Yılmaz 

 

 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6943088796519256064

 



KBSB Genel Kurulu’nda, Orta Asya’daki 25 Milyar Dolarlık İş Hacmi Hedef Gösterildi




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

Solarex

hydropower