Türkiye’de Mühendislik ve Mimarlığın 250 Yılı

Türkiye’de Mühendislik ve Mimarlığın 250 Yılı

Dergi: 1588       Kategori: İş Dünyası       Yayınlanma Tarihi: 21/05/2022      
  Geri Git       Sayfayı Yazdır            


Türkiye’de Mühendislik ve Mimarlığın 250 Yılı


 

“Türkiye’de Mühendislik ve Mimarlığın 250 Yılı” başlıklı uluslararası sempozyum İTÜ’de düzenlendi. Alanında uzman konuşmacıların katıldığı sempozyumda, Türkiye’nin modern anlamda mühendislik ve mimarlıkta kat ettiği mesafenin iki buçuk asırlık dönemi ele alındı.

 

2023 yılında kuruluşunun 250. yılını kutlamaya hazırlanan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), “Türkiye’de Mühendislik ve Mimarlığın 250 Yılı” başlıklı uluslararası sempozyum düzenledi. 19-20-21 Mayıs 2022 tarihlerinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yapılan sempozyuma mühendislik ve mimarlık tarihinin duayen isimleri katkı sundu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanan sempozyum yoğun ilgi gördü.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 250. Yıl Etkinlikleri kapsamında düzenlenen sempozyum, 19 Mayıs günü saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Açılış konuşmalarından önce İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nın 250. Yıl Çoksesli Korosu tarafından verilen konser tüm katılımcıların ilgisini kazandı. Sempozyum ve Söyleşiler Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Eminalp Malkoç’un konuşmasının ardından, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu sempozyumun açılış konuşmasını yaptı.

Prof. Dr. Koyuncu, İTÜ’nün iki buçuk asırlık birikimine vurgu yaparken, Türkiye’de modern anlamda mühendisliğin tarihinin İTÜ’nün tarihiyle de eşdeğer olduğunu dile getirdi. “Türkiye’de Mühendislik ve Mimarlığın 250 Yılı” uluslararası sempozyumunun 19 Mayıs günü başlıyor olmasının, İTÜ açısından büyük öneme sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. İsmail Koyuncu, “Üzerinden bir asırdan fazla süre geçtiği halde, bağımsızlık coşkusunu gençlerimiz sayesinde her yıl 19 Mayıs’ta yeniden yaşıyoruz. Bu vesileyle, Cumhuriyetimizin kurucusu ve Milli Mücadelenin mimarı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve vatan savunmasında hayatlarını ortaya koyan tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz,” dedi.

İTÜ’nün 250 yıla yayılan köklü geçmişi ve benzersiz deneyimini Teknik Üniversite ile bağı olan herkese hissettirmek istediklerini belirten İTÜ Rektörü Koyuncu, “Bizler; özellikle gençlerden, İTÜ’ye yeni adım atmış öğrencilerimizden aldığımız dinamizmle, okulumuzun köklü geçmişi ve deneyimini buluşturarak gelecek vizyonumuzu belirliyoruz. 250. Yıl Etkinliklerimizin odak noktasında da bu düşüncenin izleri yer alıyor. Her bir etkinliğin arka planında ve alt metninde İstanbul Teknik Üniversitesi’nin sahip olduğu bu deneyim ve birikimle birlikte İTÜ’lülerin his ortaklığının izleri yer almaktadır. Bu üç günlük uluslararası sempozyum oturumlarımızda da bu güçlü geleneği, vizyonu ve dinamizmi görebileceksiniz,” dedi.

250. Yıl Etkinlikleri kapsamında “Türkiye’de Mühendislik ve Mimarlığın 250 Yılı” uluslararası sempozyumun yanı sıra; büyük ölçekli bilim tarihi müzesi, 250 yıllık İTÜ arşivinin dijitalleştirilme çalışması, seminerler, sempozyumlar, söyleşiler, İTÜ Belgeseli, kitap ve yayın faaliyetleri, yarışmalar ve konserler, sergiler, spor etkinlikleri gibi birçok faaliyeti ilerleyen dönemlerde duyuracaklarını dile getiren Prof. Dr. Koyuncu sözlerini şöyle sürdürdü: “250. Yıl Etkinliklerimizin odağında İTÜ’nün köklü geçmişi, benzersiz deneyimi ve güçlü marka değeri yer alacaktır. 250. yılına yol alan büyük ve güçlü bir kurum olarak İTÜ, geçmişinden ve birikiminden aldığı güçle, güzel işler yapmaya, ülkemizin eğitim kalitesine değer katmaya devam edecektir.”

Açılış konuşmalarının ardından, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun moderatörlüğünde yapılan “Dünden Bugüne İTÜ” konulu oturuma geçildi. Oturuma; Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Kaçar ile Prof. Dr. Atilla Bir, Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, İstanbul Medipol Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zekai Şen ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Celal Şengör konuşmacı olarak katıldılar. 

1773 yılında kurulan Mühendishane’den 2023 yılındaki İTÜ’ye gelene kadar İstanbul Teknik Üniversitesi’nde ve Türkiye’de mühendislik ve mimarlık alanında yaşanan gelişmelerin ana hatlarıyla ele alındığı oturumda Prof. Dr. Mustafa Kaçar, Mühendishane’nin kurulduğu ortam ve iklimin yanı sıra, dönemin tarihsel koşulları içinde neden böyle bir kuruma ihtiyaç duyulduğuna dair genel bir çerçeve çizdi. Sonrasında, bilim tarihi alanında önemli çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Türkiye’de modern bilimi kuran öncüleri arasında kabul edilen ve İTÜ’nün başhocalarından olan Hoca İshak Efendi hakkında bir konuşma yaptı.

İTÜ’de uzun yıllar görev yapmış olan Prof. Dr. Atilla Bir, Mühendishane’de verilen ilk dersler hakkında bilgilendirmede bulunurken; İTÜ’ye emek vermiş hocalardan olan Prof. Dr. Celal Şengör ise kuruluşundan bugünlere gelene kadar İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ülkemizde ve uluslararası camiada mühendislik eğitimindeki konumu üzerine bir değerlendirme konuşması yaptı. İlk oturum, İTÜ’de önemli çalışmalara imza atmış olan Prof. Dr. Zekai Şen’in 1960-70’lerde İTÜ’nün Türkiye’deki gençler arasında oluşturduğu hayal, düşünce ve beklentileri ele aldığı konuşmasıyla sona erdi. 

“Mimarlık/Mühendisliğin Geleceği ve İTÜ” konulu ikinci oturuma, Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Yerebakan başkanlık ederken; TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan, Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Nazif Gürdoğan, İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yüksel Demir ve C2tech CEO’su Dr. Cüneyt Fırat konuşmacılar arasındaydı.

Sempozyumun ilk günü, “İlk Fakültelerin Kuruluşu” adlı üçüncü oturumla sona erdi. İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Itır Satoğlu’nun başkanlık yaptığı oturumda, fakülte dekanları, İTÜ fakültelerinin kuruluş öykülerini anlattılar. 

Sempozyumun ikinci ve üçüncü günü, üç ayrı salonda eşzamanlı olarak yapılan oturumlarla devam etti. Ayrıca, İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nin fuaye alanında yapılan “Türkiye’de Mühendislik ve Mimarlığın 250 Yılı” adlı sergi, katılımcıların ve öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Türkiye’de Mühendislik ve Mimarlığın 250 Yılı Uluslararası Sempozyumu’nun detaylı programı için bu linke  tıklayınız.

 

www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6933699051305476096

 

 



Türkiye’de Mühendislik ve Mimarlığın 250 Yılı




Linkedin


Nordex

hakan plastik
ICCI

nükleer

Su Kayıp Kaçak Fuarı
Electric Fuarı

Solarex

hydropower